top of page

I huvudet på Kim och Omid

Kim Berkhuizen (till vänster) och Omid Ghorab (till höger) använder sig av helt olika tekniker och stilar men delar kärleken till det abstrakta konstnärskapet som uttrycksform. Vi lät de båda konstnärerna svara på några frågor inför utställningen på Galleri Lohme som startar den 20 maj.


Kim Berkhuizen (till vänster) och Omid Ghorab (till höger) använder sig av helt olika tekniker och stilar men delar kärleken till det abstrakta konstnärskapet som uttrycksform. Vi lät de båda konstnärerna svara på några frågor inför utställningen på Galleri Lohme som startar den 20 maj. Vad rör sig i ditt huvud när du går in i ateljén och ska påbörja ett nytt verk? Kim: Jag tänker på nya målningar nästan dygnet runt. Ibland kommer jag in i ateljén med en färdig idé och har bara utförandet kvar medans vid andra tillfälle är det själva målandet som föder idén.

Omid: Kan hända att jag tar en promenad och ser färgkombinationer, strukturer eller former som jag fångas av och plötsligt känner genomsyrar hela mig. Det som rör sig i mitt huvud är hur ska jag förmedla den känslan som jag har till en canvasduk så att andra kan känna någorlunda lika.


Vad kännetecknar just ditt konstnärskap? Kim: Jag har en stark dragning både till naturen och storstäder och det återspeglas i min konst. Raka arkitoniska linjer blandas med böljande former som drar tankarna mot havet.

Omid: Strukturer på mina tavlor, djupheten i mina tavlor samt mina färgkombinationer. Jag är inte rädd att använda mig av 10-15 olika färger i en och samma tavla.

Vilka konstnärer har du inspirerats av? Kim: Andy Warhol är en stor favorit. Han jobbade ofta med serier och upprepningar med små justeringar vilket påminner mycket om mitt egna konstnärskap.

Omid: Jackson Pollock för att han bara går loss, hans tavlor har varken början eller slut. Mark Rothko på grund av känslan som han förmedlar och Bengt Lindström inspirerar med hans starka färgkombinationer.

Vernissage: 20 maj, 13.00 – 15.00, Galleri Lohme


bottom of page