top of page

Österrikisk pop-konstnär till Lohme

Vi på Galleri Lohme är otroligt stolta över att presentera den österrikiske pop-art konstnären Martin Sonnleitner. I årtionden har konstnären producerat aktuell och relevant konst av hög kvalitet och nu ska han göra sin första utställning i Sverige.


Personalen på Galleri Lohme uttrycker vad de särskilt ser fram emot i och med utställningen med Martin Sonnleitner. Mikael Eskilsson, gallerist Jag har haft kontakt med Martin Sonnleitner och hans agent i över ett år för att få till den här utställningen. Det är för att jag drivs av att visa upp världskonst för Malmöpubliken. Att ställa ut en österrikisk konstnär som är stor i Wien, som representeras av ett galleri i St Pöltzen som säljer storheter som Roy Lichtenstein och Pablo Picasso och som blivit antagen till Soho community of fine artists i New York. Jonathan Lind, gallery manager Den här utställningen har varit bokad länge och jag har fått många tillfällen att visa bilder på det som ska ställas ut till personer jag träffar i och utanför galleriet. Nästan alla säger ”wow – det vill jag se live!” Jag märker vilket intryck Martin Sonnleitners konst gör på folk och att alla hittar något de älskar när de kollar igenom hans bilder. Malin Hellborg, företagskonst Jag imponeras över mångsidigheten i konstnärens skapande. Ta till exempel en tavla som ”20 years art Mona L vs Romy”, där använder konstnären flera olika stilar som alla tar många år att bemästra till den nivå som Martin Sonnleitner gör. Han har ett fantastiskt färgseende och en förmåga att använda det för att få fram personligheter, vilket är en av anledningarna till att han kan göra bilder på Marilyn Monroe, David Bowie och Audrey Hepburn och få dem att kännas aktuella. Vad säger då konstnären om sitt eget skapande, och om titeln på utställningen:

”Jag tänker inte på konst medan jag arbetar. Jag försöker att tänka på livet. Jag försöker återskapa artificiella influenser som en blandning av olika stilar och tekniker och då hamnar jag i nutiden av min egen samtida konst. Det är det enda sättet att återuppfinna min utsiktsplats över konsten och mig själv som konstnär. Scenerna är mina sociala kommentarer av det moderna konstlivet.” ”Stars and Stripes kan vara en referens till den amerikanska nationalsången och fanan, eller också till whiskymärket.”


bottom of page