top of page

VOKAs Spontanrealism

Spontanrealism (spontaneous realism) innebär en återupptäckt av uppriktighet och genuinitet i modern konst. Verken skapas dynamiskt i ett momentum med entusiasm och spontanitet. Spontaniteten får balanseras i ett flöde av förståelse och inneboende kunskap om måleriet själv
Voka började rita och måla tidigt och har alltid fascinerats av färg, form och nyanser han finner i naturen, i arkitektur och hos människor. Hans passion för måleri tog fart då han som tonåring bläddrade igenom bok efter bok av de gamla mästarna som Van Gogh, Manet, Rembrandt, Da Vinci, Dalí, Picasso och Kahlo och många många fler. Många av de mest kända verken Voka skapat genom sin karriär har varit ikoniserade porträtt av stora stjärnor som länge inspirerat honom.


 

Voka presenterar en historia eller en känd anknytning till motivet där han sedan hänför oss med en slags frihetskänsla fylld av precision i varje penseldrag och formgivning av dessa verk.

 

Några av de mästare som så passionerat fångade hans uppmärksamhet vid tidig ålder har nu blivit motiv för hans största verk. Är de inte motiv så är de en källa för inspiration och nyskapande.


Hans särpräglade stil, som kommer från ögonblickets dynamik, gör det möjligt för honom att fånga en omedelbar verklighet som gör att den som skådar hans verk påtagligt kan känna den inbäddade rörelsen. Voka använder främst akryl och menar att användningen av akryl är den perfekta kombinationen mellan akvarell och oljefärg eftersom den både har en slags konsistens och tjocklek som olja har, samt en lätthet och snabbhet som finns i akvarell. För honom finns där inte något som inte kan bli ett motiv, just för att Vokas måleri syftar mer till att fånga stunden av rörelse och liv än att föra fram specifika budskap.


 

“Som alltid har jag valt den vackra, bestående konsten. Konst som inte kräver övertygande ord eller förklaring. Konst som imponerar både ung som gammal, stor som liten. Den här sortens konst var unikt när det föddes, det är unikt nu och det kommer att förbli unikt i framtiden. ” - Voka

 

Voka har gjort ett tydligt avtryck på den samtida konstscenen och finns i storslagna samlingar runt om i världen. Han formade sin egen stil, Spontanrealism, en stil som nu väldigt många försöker sig på att anamma och utforska. Det finns ett sug i konstvärlden efter hans skapelser, och det verkar aldrig avta. Allt detta har dock inte på något sätt förändrat hans relation till måleri, han gör konst med samma glädje och passion som han alltid gjort. Och det är utifrån den glädjen och genuina kärleken till måleriet som han ständigt skapar nya verk som förbluffar oss och tar oss med storm. Klicka här för att se de nyaste verken som vi på Galleri Lohme fick äran att ställa ut.

Comments


bottom of page