top of page

Nostalgia in space

Rymdutforskning, resa genom vårt enorma solsystem, ett äventyr som delas av två kosmonauter. När de reser från planet till planet undersöker dessa två karaktärer förhållandena mellan personer och sammanhang, överlappande teknik, rymd, tid och fantasi.


I denna serie, "Retro Future", utforskar Emanuel De Sousa rollen som nostalgi spelar, kontextualiserad estetiskt och tematiskt, stödd av sci-fi-filmer från 50-70-talet. Mer specifikt har de två huvudpersonerna, de gula och röda kosmonauterna, en indirekt relation med de två huvudsakliga astronauterna (Dr. Dave Bowman som den röda astronauten, spelad av Keir Dullea och Dr. Frank Poole, som den gula astronauten, spelad av Gary Lockwood) i filmen "2001: A Space Odyssey", från 1968, producerad och regisserad av Stanley Kubrick och skriven av Arthur C. Clarke.


Med hjälp av föremål, kläder, mönster och färger från den aktuella perioden, skapas ett informellt universum baserat på nostalgi som präglar denna serie av konstverk.


 

De Sousa minns spänningen från barndomen, den otåliga väntan på sina favorit sci-fi filmer och serier, då fantasi och känslor svallade. Med åren blev dessa stunder mindre och mindre frekventa när vuxenlivet nalkades och har sedan lyst med sin frånvaro.


 

Med denna serie gör De Sousa ett försök att plocka fram och återuppleva dessa känslor och minnen, fira den rena och genuina spänningen för det okända och äventyret med ett tema som tillskrivs sci-fi genren. Minnena utmanas av vad vi nu vet om vad som är möjligt, något som vi bara kunde gissa oss till på den tiden. Då var det författare och regissörer som tog sina egna föreställningar om framtiden och skapade möjliga världar för oss andra att besöka.

Emanuel de Sousa är född på Madeira och genomgick sin konstnärliga utbildning på universitet i Porto. Numera är han huvudsakligen bosatt och verksam i Storbritannien men hans konst har figurerat i utställningar runt om i Europa och även USA. De Sousas karakteristiska stil med grova djärva penseldrag har fått vida uppskattning och hans sätt att gestalta människokroppen är sannerligen något utöver det vanliga. De Sousa utforskar ständigt gränserna för samspelet mellan färg, teckning och penselarbete i en konstant förhandling mellan komposition, subjekt och teknik. Såväl processen som de färdiga verken karakteriseras av intensitet, attityd och ärlighet. Stilen är elegant och rå på samma gång och bjuder in till avskalad öppenhet och en känsla av delaktighet.


Klicka här för att se tillgängliga verk av Emanuel De Sousa.

Commentaires


bottom of page